Friday, 4 February 2011

PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN



PEMASANGAN SISTEM PENGAIRAN..... PELBAGAI LADANG.....
Pertama sekali korang mestilah ada paip pVc saiz 3 inci ni...
Kemudian tentulah tenaga kerja.. yang korang nak buro depa bekerja tuh...

ladang mestilah sudah di rotor dan dibersihkan .... clean n clear... ok

pastu main paip mesti kena ada.... yang besar punya.... dalam


Pam air tentulah yang utama mesti dimiliki dan di beli pastikan kuasa Hos power pam sesuai dengan luas ladang anda

Pastikan setiap main -line poly-pipe mestilah mengikut alur dan lurus tanpa bengkokkan... nanti kalau nak rotor tanah senang bila musim akan datang

Inilah adalah kerja yang memerlukan kutrat yang paling banyak... boleh tergeliat pinggang dibuatnya... pusing poly-pipe mestilah bersama-sama.. kalau tak ianya takkan lurus dan tidak tahan lama di buatnya...

Ha~ Yang ni pun penting juga  dan paling utama untuk penanda jarak sprinklr nanti... cariklah kayu yang terpakai kat hutan tu aje...

Ha~~ baju Biru tu Cik Pot ler... ada gaya tak macam Bos Garang?? okey... time selekeh... memenglah gitu tapi kalau dah melaram....... tergugat imam dibuatnya.... ha..ha...

Kalau berminat tentang pertanian... g tau je Cik Pot nak detail Note tentang ape2 ... InsyaAllah akan di Detail2 kan nanti.....

4 comments:

CiK PoT 's said...

kenangan....

Ali Hanafiah said...

Gambar-gambar yang dipaparkan menunjukkan anda begitu teruja dan berminat dengan aktiviti yang dilakukan. Best! Tahniah!

Selamat berkenalan...

CiK PoT 's said...

Terima kasih.... Ali hanafiah, Cik Pot... ni baru je hinggap2 kat dunia bloq ni... loq pun tak cantik lagi.... kalu sudi.. kasilah tunjuk ajar....

Liz said...

boleh jer ceq tlg kemaskan blog cik pot ni..hehehe..nnti ceq rojer2 yer kiki

TeRbaik Dari LadanG.....Just Click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CERITA YANG SUKE DI HEBOH2 KAN ni haa.......