Saturday, 26 February 2011

SamBUt Besday mak Yg Ke 51 Tahun

Hari ni... aku beli kek n sambut celebrate besday my mom.... so nice.... sweet 51....
pasang2 lilin tak leh nak hidup2 coz angin kuat sangat kat kedai makan tu....

Friday, 25 February 2011

HAPY BESDAY MAK

Semoga sihat selalu dan di beri kebahagian dalam kehidupan..... amin

Thursday, 24 February 2011


NATURAL FARMING
NATURAL FARMING
KANDUNGAN
n1. KONSEP
n2. Penyediaan kompos
PERLADANGAN ORGANIK-NATURAL FARMING

APAKAH NATURAL FARMING
nSatu kaedah pertanian yang menggunakan sumber sedia ada disekeliling yang terdiri dari mikroorganisma tempatan (IMO), tumbuhan, haiwan dan faktor persekitaran.

nBahan-bahan input yang digunakan terdiri dari produk fermentasi dan ekstrak dari tumbuhan dan haiwan.

nTidak menggunakan input kimia sintetik (baja, racun perosak, hormon) .

nTertumpu kepada petani kecil (1-2 ha) tetapi mencakupi bidang tanaman sayuran, buah-buahan, padi, perternakan lembu, ayam, itik dan ikan 

KAEDAH PENYEDIAAN BAJA-BAJA NATURAL FARMING
 BAJA NATURAL FARMING

nBAJA KOMPOS-IMO 5
nFERMENTED PLANT JUICE (FPJ)
nFERMENTED FRUIT JUICE (FFJ)
nFISH AMINO ASID (FAA)
nPCa
nCaP
MEMERANGKAP IMO

Nasi yang di letak bawah pokok buluh ditutup/dilindungi untuk elakkan dari hujan atau haiwan seperti tikus.

IMO 1
nSelepas 2 malam permukaan nasi terdapat kulat putih
http://hazwanihasman.blogspot.com
IMO 1


Membuat  IMO 2
 http://hazwanihasman.blogspot.com
IMO 2


Membuat  IMO 3
nMasukkan 10 gm IMO 2 ke dalam 10 kg dedak.
nBasahkan rata campuran tersebut dengan air beras yang telah diperam semalaman atau lebih sehingga mencapai kelembapan 65% atau boleh dikepal.
nTutup dengan jerami padi atau plastik selama 5 hari.
nMaisilium akan terbentuk dan struktur campuran kelihatan seperti berkeping-keping.
 http://hazwanihasman.blogspot.com
IMO3

Membuat  IMO 4
nSelepas 5 hari dicampur dengan tanah. Simpan dalam bekas yang bertutup dengan kertas simpan ditempat teduh dan boleh tahan sehingga setahun.
 http://hazwanihasman.blogspot.com
IMO 4
nIMO 4 boleh terus digunakan pada tanaman atau tanah. 

1.         Meningkatkan keupayaan pereputan dan menyediakan nutrien dalam bentuk yang  boleh diambil oleh tanaman
2.         Memperbaiki struktur tanah
3.         Meningkatkan kesuburan dan produktiviti tanaman
4.         Kos pengeluaran  menjadi lebih murah secara kompetitif
5.         Sesuai bagi ladang organik dan konvensional
6.         Boleh diproses  sendiri oleh petani   
7.         Meningkatkan  daya saing industri pertanian dengan industri lain.

Tuesday, 22 February 2011

Penyiasatan Pengeluaran Tanaman Sayuran Buah Berjunjung

Metodologi


Penyiasatan Pengeluaran Tanaman Sayuran Buah Berjunjung

(PHTM –SBJ1/02)

Tumpuan – Sayuran Buah (Berjunjung)

  •  Kacang Botol

  •  Kacang Buncis

  • Kacang Panjang

  • Petola

  • Kundur

  •  Peria

  • Timun

Carta Aliran Kerja

PEMILIHAN SAMPEL LOT

• Minima Luas – 0.1 Ha (0.25 Ekar)

• Minima Bil. Batas – 5 Batas

• Minima Pjg. Batas – 5 Meter (25 m)

• Minima Bil. Pokok Atas Lot – 500 Pokok

• Kategori Umur – Sama

• Tanaman Peringkat Pengeluaran Hasil

• Sampel Lot Boleh Kekalkan 3 Musim

MEMBENTUK SAMPEL BATAS

• Batas - Pangkal, Tengah, Hujung

• Minima Bil. Batas – 3 Batas

• Minima Panjang Batas - 5 Meter

Bil. Minima Pokok – 20 Pokok

• Tandakan Sampel Batas – Pancang/Tali Rapia

• Elakkan Pemilihan Batas Di Bahagian Tepi Lot.
Dari tanah kita datang pada tanah kita berbakti : http://hazwanihasman.blogspot.com/

Monday, 21 February 2011

HIDROPONIK

Hidroponik Aggregat


Perbezaan antara Sistem tanaman Hidroponik Aggregat dengan Sistem Konvensional

Mengapa Hidroponik

• Memberi pulangan hasil yang cepat, lebih tinggi 4 – 10 kali ganda dan terjamin mutu.

• Pengeluaran boleh dijadualkan mengikut permintaan dengan pengaruh persekitaran yang minima.

• Berstatus tinggi (teknologi canggih).



Perbandingan

Hidroponik

– Penyediaan media memerlukan masa yang pendek

– Jarak tanaman terhad hanya oleh faktor cahaya
• Tanah

-Memerlukan masa yang panjang
-Terhad oleh faktor pemakanan di dalam tanah dan cahaya yang ada


• Hidroponik

– Kesan kejutan semasa mengubah minima. Pokok cepat pulih dan tumbuh dengan lebih cergas.
– Pengairan terkawal secara automatik. Penggunaan air lebih efisien
• Tanah

– Belaku kejutan, menganggu sistem perakaran. Perlukan penjagaan agar pokok tidak terencat dan mati.

– Kehilangan air di sebabkan penyerapan kedalam tanah dan sejatan dari permukaan tanah



• Hidroponik

– Pemberian unsur baja terkawal sepenuhnya dengan pengawasan pH yang mudah
– Pemberian baja yang seragam dan secara berdikit-dikit membolehkan baja digunakan oleh pokok lebih efisien

• Tanah

– Pemberian baja dipengaruhi oleh faktor pH yang tidak stabil dan susah untuk dibaiki

– Baja ditabur ke atas tanah menyebabkan pembahagian tidak seragam. Lebih 50 – 80 peratus hilang kerana larutresap.

 • Hidroponik

– Tiada masalah rumpai
– Tiada penyakit, serangga atau binatang dalam medium. Tidak perlu menanam tanaman giliran.

– Tidak menggunakan bahan biologi

• Tanah

– Masalah rumpai. Perlu penyediaan tanah

– Banyak penyakit di dalam tanah. nematod, serangga dan binatang yang menyerang tanaman.

– Baja organik dari sisa-sisa tercemar akan membawa penyakit kepada manusia



• Hidroponik

– Kematangan tanaman lebih cepat kerana faktor pemakanan dan cahaya mencukupi

– Hasil yang dikeluarkan lebih tinggi dan tempoh hayat ekonomi yang lebih panjang. Contoh tomato 8.1-9kg/tahun/pokok

Tanah

– Kematangan tanaman lewat.
– Hasil banyak bergantung kepada faktor persekitaran.

Contoh tomato 3.6-6.8kg/tahun/pokok



• Hidroponik

– Buah adalah padat dan boleh disimpan lama. Tahan pengangkutan. Mengandungi Zat yang lebih tinggi.

– Medium boleh digunakan semula dan tahan selama setahun atau lebih.

• Tanah

– Buah agak lembik kerana kekurangan kalium dan kalsium. Buah tidak boleh disimpan lama.

– Kesuburan dan struktur tanah boleh merosot. Memerlukan masa rehat dan rawatan.



Perbandingan Hasil 0.4ha

Aliran Kewangan Tanaman Tomato Seluas 0.02ha

Kos Pengeluaran

Pendapatan Kasar

Jumlah Pendapatan Semusim
Di tulis oleh : http://hazwanihasman.blogspot.com/

CILI FERTIGASI




Proses Tanaman Cili
1.MenyediakanAnak Benih Semaian
- Gunakan dulang semaian polistrin
- Basahkan cocopeat
- Isi cocopeat ke dalam dulang tanaman
- Kambus semua biji benih
- Memeram biji benih yang disemai
- Pindahkan Anak benih ke takung yang besar
- Siram dan beri baja mengikut keperluan
2. Menyediakan Medium
Medium tanaman diisi ke dalam polibag berukuran 16″x16″ dan disusun ke ladang pada jarak 2′x3′. Contoh bahan medium digunakan ialah cocopeat, sekam, pasir, gambut, pumice, vermiculite, pearlite dan Iain-lain.
3.Penanaman
Anak benih yang matang berumur 20-30 hari dipindahkan ke dalam polibag. Hanya anak benih yang bermutu tinggi dan bebas daripada penyakit sahaja digunakan.
4. Pengairan
- Pengurusan mengenai air penting, kegunaan air dapat dioptimumkan.
- Kaedah pengairan semakin maju.
- Bagi tanaman fertigasi cili, tomato dan melon kaedah pengairan
mikro adalah paling sesuai.
- Pengairan ini merupakan kaedah pemberian air kepada tanaman
dengan tempoh yang lebih kerap dengan kadar/ isipadu menghampiri
kadar penggunaan tanaman tersebut.
5. Pemerhatian Tanaman
- Memeriksa setiap pokok.
- Pastikan air drip berfungsi.
- Melilit dan mengikat pokok pada tali.
- Membuang mata tunas.
- Memantau serangan perosak dan penyakit.
- Penyemburan racun perosak.
- Pastikan jenis serangga dan pilih racun yang disyorkan.
Pembajaan
1. Nutrien Mikro
- Boron (B)
- Kopper (Cu)
- Ferum (Fe)
- Manganese (Mm
- Molybdenum (Mo)
- Zink (Zn)
2. Nutrien Makro
- Nitrogen (N)
- Fosforus (P)
- Kalium (K)
- Magnesium (Mg)
- Kalsium (Ca)
- Sulfur (S)
Pertanian adalah Perniagaan

Sunday, 20 February 2011

WelCome to My Blog..Cik Pot

Hari  ni aku try tukar citerase blog aku yang lama tapi still tak bape nak cantik..... tak pelah janji hati happy...

Andai anda terlawat blog ni... trylah ksi pandangan...

kenapa Orkid tak berbunga?

Hari ini... aku kat kampung aku kat palong 13 ni..pagi ni jerk aku bangun kul 9 pagi.... yelah kalu dah duk kat kampung ni memang sejuk. susah nak bangun nyer.. berbanding duk bandar kan... panas jerk... paki air-cond pon just set time  for 1 hour jerk... lastlah main tarik2 selimut ngan mY Cyg... maklumlah kalu dah tido aku tak ingat dunia... sayang tak sayang semua aku sepuk jerk... ha..ha.... Ganazz giler kan...
Bangun pagi jerk aku  terus masak nasik lemak... dalam kul 10 pagi my mom kata lenguh2 badan ... aku ajaklah g klinik aku bawak kat klinik rompin... Doktor chek suh dia angkat tangan jatuh tangan  ... senang je doc tu buat conclusion dier kata angin,. pastu amek ubat.... heh aii!!! kalu macam gitu aku pon tahu...
pastu omak den cakap patutlah angin upe nyer dier g makanjering.... looo/// patut ler....

Balik jerk dari klinik aku g pasar.... entah nak mask ape tah.... aku li ayam ajer.... sampai uamh dah kul 1 tengah hari..... senang jerk aku masak nasik ayam jerk..... siap masak kul 2.... hah kou.... kelaparan My cyang.... nak bising kat aku tak leh... yelah dier tahu kalau Ucuk dier ni kuar mesti nyinggah2 nyer...... Pasti.... tengok2 ape2 kedai yang menarik wat researh... kah...kah....
abis jer makan .. aku kuar ja duk kat depan tuh.... baca paper ri ni... My cyang main game.... Zombi Vs Plant... perh.... mendalah.... tak mencabar lansung!.   aku pun nampaklah orkid mak aku tuh tak berbunga....  sume tak berbunga.... uper nyer mak aku letak kat  bawah rimbunan pokok rambutan....jenis orkid dier lak dendoborium  iaitu sejenis orkid yang memerlukan cahaya kurang lebih 8 jam sehari..... so itulah sebabnya...

kalu nak tahu orkid ada dua jenis yang perlu cahaya dan sedikit naungan... nak detail... nanti aku detailkan khas tuk entry orkid.....

Pastu aku duk kejap kacau my cyang main Zombi.... last2 aku rampas laptop dier tulis entry poning nih.... ha...ha... Ngajuk dier.... kylah nak g pujuk dier jap.... ha..ha..

Saturday, 19 February 2011

Ada kawan lawat Blog aku tapi die kata susah nak komen btul ke?

so aku buat uji kaji jap????

...............................


LAJUNYER EARNING HEARTBEAT BARU SEHARI DAH RM 2.28... JOM JOIN RERAMAI

 INI BUKTINYA>>> SANGAT SENANG NAK REGISTER JUST CLICK ICON/IKLAN  HEARTBEAT YANG ADA KAT PAGE CIK POT... IANYA AKAN TERUS MEMBAWA ANDA KE PAGE HEARTBEAT>>>  yang pasti status gliteri Nuffnang anda tidak terjejas...

Refer friends to register :
2.00
Feedback :
0.00
Banner/text link clicks :
0.28
Survey / Polling :
0.00
Refer friends to purchase :
0.00
Testimonial :
0.00
Self Purchase :
0.00
Others :
0.00
GRAND TOTAL :
2.28
REDEMPTION/CASHOUT :
0.00
TOTAL EARNING :
2.28
Another RM 47.72 to cash out.
    Or you can choose to redeem our products with your current earning. How to redeem?

    To place our banners on your website to make money, click here.

Refer friends to register : When you refer a friend to join HB!Affiliate as affiliate.
RM2 earned for qualified affiliate.
Self purchase : 20% of total purchase amount. Excluded delivery fee.
eg: If you purchase magic mug at RM40, your earning will be RM8.
Referral purchase : 15% of total purchase amount.
eg: If your referral purchases magic mug at RM40, your earning will be RM6.
Banner / text link clicks : RM0.04 per genuine click.
Only genuine clicks from unique IP address each day are counted.
Feedback : RM5 for constructive feedback to us.
Survey / Polling : RM3 for the participation in our survey or polling.
Testimonial : RM10 for testimonial with photo & at least 300 words on our unique gift giving ideas.
Bonus : Additional bonus will be awarded when total purchase amount of self purchase and referral purchase in a month are as below:-

more than RM300 - additional RM20.00
more than RM500 - additional RM30.00
more than RM700 - additional RM50.00

hCG Still NegatiF... Why?

Hari  ni adalah haari yang ke 45 ...without bleeeding .. tapi kenapa still negatif . what happen to me ya? evertg in my mind now...

Friday, 18 February 2011

BUTTON BADGE KAWIN CIK POT

ii

Inilah Button Badge yang aku tempah time aku kawin dulu dengan My Cyg... Biasanya kendurikan pakai Bunga duit bagi geng-geng yang buat kerja dan makcik-makcik dan pakcik2 yang dok berpeloh-peloh memasak kat dapur tu.... tapi untuk majlis cik pot.. Cik pot buat lain daripada yang lain sikit.... barulah ada kenangan nanti... kat orang2 kampung aku tu... yelah nak balik kampung bukan selalu pun..... he..he.. Tapi jangan tak tahu... boleh gak lekat duit kat bawah pin button badge tu... nanti baru lah orang excited nak pakai nak lagi gempak ko... lekat DUIT MERAH... tapi aku calour biru lekat kat button tu.... kalu engkorang bolehlah.... Aku pon dulu tempah guna Internet gak... nak kata was-was tu memnglah ada kan ....macam aku terpikir seperti~~~~
  • Besar ke kecik ke dapatnye?
  • Sampai ke tak ni kat umah aku... ke Cik Pot dah terkelepet ni...( Kene tipu ler)
  • tapi Semuanya berakhir bila pejabat pos kol aku suh amek barang sekotak engkau.....  EXCITED giler aku nak bukak nye...... Bukak2 hasilnya memanglah teramat cantik ko.... buat paper biasa jerk... pic kita tu macam plastic tau... kena air pon tak pe.... 
Tapi sekarang ni dah tambah mudah korang nak beli or design Button Badge korang..... korang click jer
HEARTBEAT giv tu yang paling atas ada kat blog hazwanihasman A.k.a Cik Pot nih. Korang dapat info aku .pon dapt earning.... adalah RM 0.04 sen setiap korang click so kalu korang nak click bebanyak pon di persilakan he..he...... semua ada... macam-macam ada... terutamanya lengkap tuk orang kawin... contohnya:-............. t-shirt, button badge, design kad kawin cantik-cantik dan macam2 lagi.... cawan ada gambar muka kita pon boleh.... dan 100% sampai tempahannya kat korang. InsyaAllah..

JOM JOIN HEARTBEAT DAPAT DUIT LEBIH

Home > Affiliate Program > Overview






Refer friends to register :
0.00
  Feedback :
0.00
 
Banner/text link clicks :
0.16
  Survey / Polling :
0.00
 
Refer friends to purchase :
0.00
  Testimonial :
0.00
 
Self Purchase :
0.00
  Others :
0.00
 
           
    GRAND TOTAL :
0.16
 
    REDEMPTION/CASHOUT :
0.00
 
    TOTAL EARNING :
0.16
 

























































JOM BUAT HEARTBEAT... nanti just copy paste Cik Pot nyer URL untuk referend... http://hazwanihasman.blogspot.com/
Sangat senang dan mudah~ baru sekejap dah dapat RM 0.16... oklah tu... sape nak bagikan???
Refer friends to register : When you refer a friend to join HB!Affiliate as affiliate.
RM2 earned for qualified affiliate.
Self purchase : 20% of total purchase amount. Excluded delivery fee.
eg: If you purchase magic mug at RM40, your earning will be RM8.
Referral purchase : 15% of total purchase amount.
eg: If your referral purchases magic mug at RM40, your earning will be RM6.
Banner / text link clicks : RM0.04 per genuine click.
Only genuine clicks from unique IP address each day are counted.
Feedback : RM5 for constructive feedback to us.
Survey / Polling : RM3 for the participation in our survey or polling.
Testimonial : RM10 for testimonial with photo & at least 300 words on our unique gift giving ideas.
Bonus : Additional bonus will be awarded when total purchase amount of self purchase and referral purchase in a month are as below:-

more than RM300 - additional RM20.00
more than RM500 - additional RM30.00
more than RM700 - additional RM50.00

Aku suke Fasha Sandha...

Aku suke Fasha Sandha setiap lakonan die... wajah dier... memang cantik.... tapi sejak akhir ni... aku tengok owng asyik kutuk fasha sandha.... kesian dier....


  • Kalau kite jadi artis pon.... kita pon tak tahu lagi kite macam mana... entah3 lagi teruk dari dier.....
  • Biarlah dier nak kawin ngan sape pon... hal peribadi dier kita jaganlh usik.... yang perlu kita tengok adalah bakat dier... kok yo benor peranagi dier hodoh benor.... pi lantaklah kat dier... nape nak memarah bebenor kat dier.... Cik Pot.... Sayang  Fasha sandha.....

Thursday, 17 February 2011

SAKA JENTAYU MENAKUTKAN

cerita ni mat sedap dan lain dari pada yang lain.... aku nak tengok tapi takut..... suka tengok zarina berlakon... cute sesangat...

Thanks to #5Gumcomesalive, you can now set your journey to an unforgettable adventure.

Thanks to #5Gumcomesalive, you can now set your journey to an unforgettable adventure.

ChurpChurp | Social Share » Are YOU the 'Most Wanted?' (Preview)

ChurpChurp | Social Share » Are YOU the 'Most Wanted?' (Preview)

All new #PizzaHut . New dishes. New flavours. Eat, Laugh, Share at Pizza Hut!

All new #PizzaHut . New dishes. New flavours. Eat, Laugh, Share at Pizza Hut!

Wanna watch the magic of American Idol live? Well then better be quick, join Ford Contest and win an all expense paid trip!

Wanna watch the magic of American Idol live? Well then better be quick, join Ford Contest and win an all expense paid trip!

Thank you, #Svenson, for hair-ing me up with Save My Hair contest. I am one step closer into winning Save My Hair contest. Participate today!

Thank you, #Svenson, for hair-ing me up with Save My Hair contest. I am one step closer into winning Save My Hair contest. Participate today!

Searching for a dessert parlor? Why not check out #MyHoneymoon tonight? #MilkADeal is offering RM10 for RM20 worth of desserts. Steal this bargain now!

Searching for a dessert parlor? Why not check out #MyHoneymoon tonight? #MilkADeal is offering RM10 for RM20 worth of desserts. Steal this bargain now!

Fireworks. Mandarin oranges. Red packets. Cheongsams. What's CNY without all those? And we could end this by watching #petronasCNY ad. Perfect family bonding time.

Fireworks. Mandarin oranges. Red packets. Cheongsams. What's CNY without all those? And we could end this by watching #petronasCNY ad. Perfect family bonding time.

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

Bila Suami Mengajuk Ape nak wat ek?

Ha... ini salah satu lagi penyakit yang biasenye sume owang pompuan hadapi time .... dah kawin nih... yelah... kalau kita mengajuk senang tapi kalu cik abag dah majuk ape akan jadi?

Sebabnya aku dah ter obe dos belanja.... Haiyak.... camne ek.... takutlah nak gi tau aku dah terbeli rantai... ni.... 3k...         alo...takutlah nak lik g tau ................. camne ek..............

HAPPY BIRTHDAY MY LOVELY DEQ_LA

  • Selamat hari jadi... semoga panjang umur an di permudahkan segala urusan di dunia ini...
  • Di pertemukan jodoh yang baik -budi pekertinya..
  • Bahagia.... selalu
 

Tuesday, 15 February 2011

TIP CANTIK...

DISINI CIK POT NAK KONGSIKAN PETUA NENEK KEBAYAN DENGAN U ALL SEMUA...
  1. Kalau nak Hilangkan jerawat cara murah dan selamt.... ambil kayu manis dan tumbuk halus... amibl sedikit bedak sejuk dan pepekkan keatas muka... InsyaAllah akan kecut jerawat tu...
  2. Kalau dah kecut pasti akan ada kesankan seolah 2 kulit hitam terbakar caranya mudah cuma ambilkan kulit pisang dan kemudian sapu gosokkan perlahan2 sehingga keluar kesan daki2 hitam dikulit pisang itu...
  3. Kalau nak tegangkan muke cara murah ambil putih telur kemudian  pakai di waktu malam yang telah dicampurkan dengan sedikit perahan air asam Limau.....
  4. Kalau nak putihkan sedikit gigi yang kekuningan itu... pergi kekedai india kata nak beli arang untuk gigi... cubalah.... pasti tak sia-sia
  5. Kalau nak kempiskan perut pula... ambil sedikit kapur makan ditambah dengan air perahan asam limau kemudian sapukan dikawasan yang berlemak... amalkan selalu
  6. Jika nak muka cantik kemerah-merahan pula ambil daun inai  tumbuk dan butir2kan macam makjun kemudian  simpan dalam peti sejuk dan  makan setiap pagi.... Cubalah malkan!!! InsyaAllah berjaya... adios. cik Pot

Monday, 14 February 2011

BILA BOS POMPUAN DAH MEMEKAK...

Ini cerita ha... tentang bila bos pompuan dah neik hantu dan cam cial!!!! itulelah islam tak galakkkan pompuan memerintah sangt coz diorang ni lebih beremosi... berbandingkan lelaki yang lebih power mengendalikan emosi amarahnya.... POMPUAN tetap POMPUAN ... penuh dengan emosi...
 Penceritaannya bermula dengan sorang member aku yang stard keje kat Gomen... before this dak girl ni... dok bandar... dan dresupdier memeng mendat sini- sana.... tapi pandangan kat pejabat tu jelah... coz yang lain semuanya elok tertutup habis dan cukup kain bermeter2... Biasalah dak girl ni lama dah keje swsta... mestilah vouge gitu... kalau kasut tinggi tu... 4 inci setengah cukup pelbagai.... Yang bos dier nilak baru gradute... dressup pun cam hampeh ckit... kalau paki gincu tu.... merah bebenoR.... kalau pakai baju tu.... Hijau Shinning! Tudung lak Jingga..! tapi bos kan ego tetap ada....tapi dak girl tu selalu pasan yang bos dier ni suke curi2 pandang kat penampilan dier dari atas hinngalah kebawah.....  MENYAMPAH BEBENOR DAK GIRL NI>>> DENGAN SI TUT!!!!!!!!!!!!  mulalah pelbagai2 arahan yang diberikan pada dak girl ni... sampai nak pecah pale dier... mana satu nak ikut dah.... Jelous lah katakan.... Hang tuitUT! kentut!
PUNYE POMPUAN.... sumpah dak girl tadi kat bos dier tu....
Nak di jadikan cerita~~ satu pagi yang Indah.... dia warning dak girl tu..... supaya jagan dressup sangat2 kat opis ni!! SUKATILAH.... ITU KAN HAK PERIBADI BETUL DAK???  dak girl tu pon ape lagi meletoplah ape yang telah disimpam selama ini....

MELETOP engkau!!! satu dunia tahu kes dier.... keluarlah semua perkataan wnat u hell ??? amek ko sedas.... mula2 di tadi elok2lah.... mana satu yang cik Puan tak puas hati.... ? abis tu dah semuanya tak puas hati .... gilo ko apo pompuan ni.....????
alah upo eh dio jeles kat girl tadi takut ter usha mamat pegawai kat pejabat sebelah yang dio dok syok tu..... sampai dak opis lain keluar nyorok kat toilet takut tengok depa bergaduh>>> oush ! memalukan betullah....

kesimpulannya ape:-

  1. Kalu jadik bos tu..... elokkan mental tu dulu...
  2. jangan asyik nak memekak aje
  3. jangan terlibat dengan perkauman opis
  4. tak tahu bertanya jangan jadik bodoh sombong...  tahulah u all u graduate from Universiti OR oversea....  cth masuk kandang kambing mengembiklah... takkkan nak mengaum pulak...nak turun projek pun paki heel... gilo apo?
  5. Banyakkan Bersabar
  6. Timbang rasa ckit                ADIOOOOOSSSSS cHAAIYOK  CIK POT!!!!!!!!!

 
.

Sunday, 13 February 2011

Friday, 11 February 2011

AGRiculture Tip....

Asyik eloteh aje manjang... hari ini aku nak kongsi ilmu pula dengan kalian  " Pertanian Adalah perniagaan"

Tip kali ini adalah untuk Menghilangkan Kerinting daun pada pokok cili atau sayur-sayuran....
dengan cara lebih mudah dan menjimatkan poket anda....

  1.  Ambil sebuku  bawang putih 
  2. kemudian blander
  3. ambil patinya
  4. ambil sedikit patinya dengan nibag 1/3 dicampur dengan air
  5. setiap pagi dan petang sembur dengan penyembur.... selamat mencuba.... insyaAllah menjadi....

Wednesday, 9 February 2011

VIRGIN OR NOT ?? WHICH ONE U LIKE DE??

VIRGIN OR NOT ?? WHICH ONE U LIKE DE??
mana satu korang suke??? Entah sekarang ni pilihan pelbagai hak indivu.... yelah zaman sekarang kan teknologi dah canggih .... camner nak tahukan..... pusat2 perlangsingan badan2 untuk up or de - sume ada tak yah runsing.2...lagi sakit kepala  asal semua ada duit je...  semua jalan.....  kiri kanan, lengang -lenggok.... sume bolehlah.....

Mengikut statistic artis pula... ramai orang suka yang dah ada pengalaman...... diorang akan rasa lebih HEBAT!! huhu..... Mis J .... lagi mahal dpasaran tempatan dapat pulak yang kaya raya dan berharta.... tak ke orang berebut2.....
 DARO.... korang jagan mengalah!!! studylah bab2 umah tangga... dan bagai mana nak puas or goda suami korang nanti setanding dengan  servis MJ ... kat bawah ni Cik Pot ada sertakan 8 Tip untuk si Daro pelajari bilo dah kawin nanti..... Ops... Buat bilo dah kawin yO.... tak tu menimbum lak dosa cik pot ngajar korang bermaksiat...... Astaqfirullhzimmmm~~~~ ( ceh~ceh)

8 tip Nye.... ha Dongar sini!!!
1. Berpakaian seksilah
ha...tak dapat dinafikan , lelaki suka tengok isteri diorang cantik menawan sebagaimana dolu2 time malam pertama... so korang spendlah ckit duit tu g beli baju tido yang seksi2 yang boleh menaikkan naluri jiwa dan raga diorang tu.....
2.Panggilan manja
Korang mestilah panggil suami kekasih dengan pangilan yang baik2 lembut, manja dan macam kita pon suke dengar.... diorang tu ego jelebih.... kok kena gayanya.... manja mengalahkan baby baru lahir.... tak caya buatlah!!
3. Berilah Persembahan Yang terbaik dari Ladang! uhuk2
Ini bermaksud sesuatu yang erotic yang tak penah korang lakukan ... sesekali korang pula yang jadi hero dalam pembikinn drama ini... Jadi hero.... biar diorang pyulak yang terpinga-pinga... ha..ha..MALU? nak malu apenye.... korangkan isteri diorang kasi hentam sampai lebam de.... kah3

4.AMBIL ALIH PERANAN

apa kata kali ni... jadi pasangan yang berani. jangan hanya menerima saja apa yang suami anada berikan , sebaliknya ambilllah anisiatif . coz kadang kala laki ni tak suke tengok asyik bini diorang pasif dan hanya menerima. Sekali-sekala anada pula yang jadi Ottromen taro.... kasi Power segala kuasa diorang sampai lembik dan mintak surender..... kah3....

5. MINTA LAGI~~~~

ha... kalau selalu diorang tak cukup tapi kali ni korang yang mintak lagi dan lagi..... sampai pewai kepala lutut depa.... pastikan andalah Juara ini malam.... hu..hu...
6 Jangn Tunggu diorang mengajak
ha... terus anda sambar diorang pulak...
7. Telepon waktu siang Sebelom kejadian
biar diorang kata... nape lak bini aku ni?? buang tebiat ke die??(Nyatakan untk ini malam)

8.TUUUUUUUUUTTTTT

samapai saja diri rumah , iring suami masuk kebilik. kunci dan tanpa banyak tanya mulakan oepandis anda dan goda diorag dengan penuh ghairah.... gelek betty~ gelek~~ ha..ha...teruskan sampai gol.... busyuk macam tulah yang best.... Selamat maju jaya...........

JANGAN LUPA G TAU CIK POT>>>> KEBERKESANANNYA>>>> SELAMAT BERAMAL!!!HA..ha

Tuesday, 8 February 2011

PLAY SAFE BUT ADVANCE IN LovE~~~:-)

Play safe almost org tahu sebab ape dan mengapa ... yelah nak selamt tanpa sebarang kantoi mengantoi.... he..he... kalau dah terkantoi azab  rasanya kehidupan ini... terutama dalam PERCINTAAN.....
Tpi bagaimana kalau kita nak tahu.... orang yang kita Love tu jujur sagt2 dengan kita.... tak curang , atau setia senantiasa terhadap kita jerk.... susah kan,,,, kadang-kadang advance jugak..... dan terkadang rasa nak terjerat dengan permainan sendiri yop! Terutama si PlayBoy or play girl.... tak pelah dah itu choise korang yang sukakan cabaran....

ANTARA TANDA-TANDA PASANGAN ADA AWEK @ PAK WE LUAR......

  • Setiap kali korang korang keluar asyik aje telepon berdering2 kejap-kejap berdering.... (itu sah2lah kantoi kan) @ pon
  • Bila berdating TAK PENAH LANGSUNG H/P die berbunyi..... tapi try test bawak dalam keta..... sepanjang kuar date sakit tak punggung dier asyik ke kiri @ ke kanan...  coz biasanya diorang akan letak mood vibrate.... kasi gegar.... yelah kalau second love diorang call senang diorang nak excuse ke tandas ke or smthing else....
  • Tak penah langsung nak cerita tentang background diorang kat kamu.... itu jelah yang korang tau.... 2 @ 3 perkara je yang korang tahu..... wink2
  • Bila tanya pasal hubungan aje nak mengelak......
  • tak penah nak publish korang kat member2 .... jauh sekali nak bawak korang jumpa mak bapak 
  • suka bebenor nak amek kesempatan.... nak usik sana- cuit sini..... yelah suke nak wat geli2..... ha..ha...
Ha... banyak lagi ilmu 2  cintan-cintun Cik Pot ni..... kalau suke follow jelah Cik PoT ni.... nanti senang i share all out>>.. adios astalavista

Monday, 7 February 2011

THANK YOU ZYasH~~~ SUKE2....

Entry Khas Untuk Cik Pot (BE)

Assallammualaikum n Selamat Sejahtera,
Cik Pot, Sila check mcm ini yer…hehe, saya tunjukkan mane yg saya penah buat dan mane yg saya tahu tau.
1. Make sure status keahlian: Glitterati
image
2. Check Pengurusan Blog: Sila pilih Papar Iklan Global CPC/CPA
image
3.Pemasangan Iklan: Sila check iklan sama ada dipasang dengan betul atau tidak. Sila pasang diatas sekali, senang nampak. kalau side bar kat atas, pastu pada petikan2 blog pun pasang kat atas.
image

4. Biodata Blogger: Rajin-rajin updated blog survey/biodata blogger
image
5. Hantar Ticket dekat Helpdesk Nuffnang
image
image
Hantar tanye mcm mane cara bayaran dia dan ape sahaja yg muskil…hehe..
Membantu x Cik Pot?? harap2 blogger yg otai2 dapat membantu…huhu..

Moshi-moshi: Aku jadi cikgu…..hehehehehehhehe…gelak guling2 jap…Dah nak g kelas dah ne…Da…

SEDIH TENGOK EAR NUFFNANG!!!!

Dah 2 minggu Cik POt bersama Nuffnang.... still RM 0.00..... Why yek....... please giv me advice.....

Sunday, 6 February 2011

PISAU CUKUR VS BUAYA DARAT WHO WINNER???

Celoteh Pot~PET aku untuk hari ini, adalah mengenai... Pisau Cukur... pisau cukur mean sesuatu yang tajam untuk melicin @ mengikiskan sesuatu dari pada ada kepada tiada... setuju tak???  tapi kali ni entri aku adalah mengenai berkisar tentang somebody..... perempuan cantik ... kalau tak cantik pon tak kisah sebenarnya kecantikan seseorang perempuan tu 30% dari anugerahNya manakala & 70% lagi bergantunglah pada cara penjagaan wanita itu sendiri....
SEBELOM KEJADIAN PREPARE FOR.......
1. untuk menjadi seorang pisau cukur yang berjaya...( ha..ha..hah) anada mestilah :-
  • Bijak bermain dengan kata-kata... ( Mulut mesti manis bak madu yang asli bukan yang dah di pluss dengan gula merah or smthing else...)
  • Set lengkap alat make-up mesti complete .. untuk bergaya setanding dengan artis2 hollywd or local...
  • Baju yang cantik2 yang tak cukup kain.... jenis saiz baby2 jerk.... biar terJoJOl-jojol semua lurah dendam bukit-bukau yang bakal di jajah...
  • Hell yang 4 1/2 inci... kasi lenggang kangkung kita menawan... dan tak malulah nanti kalu VVViP nak publish kita As sugar BABY (Kesian) ni tip2 kalau nak tangkap Jerung2 besar ajalah kan.... ha cukup tak ke ade lagi yang aku tertinggal....
ALASAN : sebab nak jadi pisau cukur ni korang ingat senang??? orang nak kasi macam tu jerk duit kat korang. ha.?.ha....lagi 2 buaya darat dari kalangan VVip ni.... ade kejadah diorang nak Publish korang klu muka berkerak sana-sini...... Jatuhlah iMej diorang ... coz tulah dear diorang suka pompuan yang cantik2  persis artis kalu tak diorang amek artis je terus...... malu diorang nak bawak korang naik BMW, Or MEZ kalu capal korang cap ayam jerk..... hurh-ha.ha

SEBELOM KEJADIAN PREPARE FOR.......
1. CARA MUDAH MENGENALI SANG BUAYA :-

  • Biasanya.... mereka ni terdiri dari orang yang disegani, dihormati kadang kala tengok pon kita tak percaya mereka ni sebegini rupalah....( tak boleh entri lebih2 nanti mampos aku kena saman lak)
  • ORANG yang amat berduit~ berkereta mewah dan dah tak tahu kemana duit diorang tu nak di alirkn dah...Biasa orang KoRPORAT2lah ( Cik Pot tak kata semua ye.... kalau bukan ignore jelah)
  • Penampilan yang Hebat..., tapi kalu nak tepat lagi.... korang tengok kat kasut diorang.... ada muncung ke tak sedikit macam Aladdin tu..... kalau ada tu 99.9% tu tepat ok!! korang dah boleh pikat dan kikis..... cOZ diorang dah tentunya kassanova....
SELEPAS KEJADIAN.....
  •  hah.... dah menggunung duit kocek korang kikis? dah dapat ape yang korang nak? dah terlepas ape yang korang ada? ish..... KALAH ke MENANG ni??? puyo~puyo~ dah nak balik kampung lah pulak? nak bercutilah pulak ? hah? nak paki bigini? ape kes ni.... cecube cite2x...
KESIMPULAN

  • Tak de ke jadah nye deh semuanye ni..... buang masa jerk.... dah lah duit yang korang kikis tu.... tak diberkati malah maruah diri yang tergadai..... usahlah nak di perdagangkan diri korang yang cantik jelita tu..... biar susah dan senang sedikit.... tapi hidup macam neraka... terkurung di lubuk emas yang  penoh derita dan sengsara...... adios..... sape menang korang pikirlah sendiri..... VVip tu tak luak ape pon.... bisnes stilll on.... kecuali korang dikira menang..... DAPAT KAWIN DENGN DIORANG!!!

Thinking of rewarding yourself with something awesome to kick off 2011? Well, you deserve it! Celcom is having a GREAT SALE so don't miss the amazing deals! #CelcomGreatSale

Thinking of rewarding yourself with something awesome to kick off 2011? Well, you deserve it! Celcom is having a GREAT SALE so don't miss the amazing deals! #CelcomGreatSale

HAI GADIS PERTAHAN TEMBOKMU....DON'T TEBOK2x.....

Sekarang dah macam2 kes yang aku dengar ... macam2.... dan sekeliling aku pon dah terjadilah... benda-benda yang selalu aku baca kat paper, majalah dan nengok tat tV.... mana tak nye.... Anak- zaman muda kita sekarang ni dah terlalu advance dan terlebih ke depan dah......

  1. KES TANGKAP KHALWAT
  2. KES BUANG BABY
  3. MINAH REMPIT VS BOHSIA....
Cukuplah tu.... malas aku nak huraikan terdetail2 sangat pulak.... masing2 pun dah tau.... Yang Aku nak storykan  3 yang teratastu membabitkan Girl.... ha.... ye... pompuan.... 

Actlly Perempuan lah yang lebih mainkan peranan supaya benda2 camni tak terjadi yek.... Yelah Kite kenalah kuatkan benteng pertahanan diri dan maruah kita  supaya tak mudah tergoyang dek mana2 anasir2 luar yang menggugat.... Macam KuMbang... Tapi Cik, Pot tak katalah semua Kumbang tu adalah perosak bunga ... Cuma segelintir saja....Tapi Kalau Kena KUMBANG YANG BERtanduk  tak ke parah si bunga tu di buatnya.... yang menanggungnya ... tentulah si bunga......Rosak dan binasa.....  Cik Pot pun dulu penah jugak jadi Heroin..... 

dulu penah gak keje....kat tempat mana diamnya KUMBANG2 yang macam sesumpah tu.... boleh wat penyamaran identiti.....Orang kaya2 ni....( Kerja Hotel). tengok baik je.... tapi miangnye boleh tahan ....teruk sampai nak mampos.... ei... TaK TAHAN...!!! Jadi adik2 jangan mudah terpedaya dengan tipu helah mereka  Ye... Contoh HeLAHNYA:-  
  • NAk belikan kita baju cantik2 mengikut tren terkini
  • Nak Bayarkan Sewa bulanan Kereta kita
  • Nak bagi Apprtment kat kita suh kita duduk
  • Nak Belikan Kereta
  • Bagi Kad kredit
  • Tetiba- kasi duit lak kat kita... sedangkan kita tak wat ape2 pon...
So Nasihat Cik PoT wat Don"t no jerk ye syg.... Coz 100%  mereka tu memang ada niat yang tersembunyi....a.k.a.. nak jadikan kita pompuan simpan diorang tu....Kalau dah berhadapan dengan situasi begini buat muke tembok je.... pedulikan mereka.... bolayan je sama diorang!!! Nanti kalau dah Tertebuk dan berbekas... susah nak repair...
Tapi.... kalau yang meka yang pilih nak kaya cepat tu.... cepatlah bertaubat.... tak kemanapon ..
 Adalah Lebih malang lagi andai.... Kiranya semua boleh pakai....

siapa2 pon boleh bonceng si Minah tu.... dah lah Kemewahan pun tak dapat.... maruah pula di perdagang2kan kepada si durjana keparat.... Habok pon Tarak!!! dapatnya perot memboncit
dah Runsing mulalah nak di buang2nye si comel yang tak berdosa itu...


SO PARA 2 GADIS buat tembok perisai ya.... Letak kongkrit yang padu dan tambah besi keluli dalam kongkrit tu... se Up-to-date kita pun tak kisah... asal diri kita sudah Ber TEMBOK!!! adios. 

DON ' T OBOHOL UR GIRLFRD DEAR!!!!

Tetiba terlintas kat otak aku ni tentang cerita lama.... Detik Itu , adalah mengenai... Gadis malang yang bakal melahirkan baby.... sudah lapan 8 bln pregnant barulah gadis tu... buat report kat balai tentang die kena rape.... tapi napenye dah memboyot..... baru nak lapor dik.... in case... aku rasa ni tentulah halnya.... mula2 touch2 tu rela wit he partner last 2 dah bernyawa dalam perut tu dah dolak-dalik tak nak C0-operat... ha.... dah tak leh nak ditutup kan lagi... so watlah report....


Yelah... dah termakan dek pujuk rayu si bOboY ...cairlah ggrl tadi dok?Dah serah semua Dah !!!!..... dah DI "OBOHOL"( ayat rojak je ni.... hik2 ) setiapa aliggment si Gegirl.... bila dah longgar sana-sini mulalah nak Ca~ AliP~ BOT~~~ sian gegirl.....:-( bukan setakat aliggment diri je dah lohong tapi siap dapat Full set aksesory tambahan lagi.... PORUT kedepan.... ape orang kata macam belon keselamatan dalam keta tu...... muah~ha~ha....


Pastu nangislah meraung~raung si Gigrl sorang dalam bilik... yang si BoBoY senang lenang je lepas bebas ... Cari  lauk pulak ape susah.... Tapi Jangan ingat U all boleh Lepas.... HUKUM TUHAN KAN ADA..... KIFARAHNYA Tetap akan ada dalam kehidupan korang nanti.... tak cepat lambat....So janganlah buat benda2 yang terlarang camni.... Zaman ni pon dah nak akhir zaman dah.... macam2 berlaku..... TAKUT!!!.... Cuba korang bediri tengah2 panas tu pun dah memeritkan... Inikan pula .... azabnya nanti.... 


So kita sama2lah ingat~mengingati yang mana terlupa kita ingatkanlah ye.... kalau Korang terserempak kat Taman Bunga tengah tengok couple macam tengah Sosek2 tu..... senang je.... kang nak tegur susah pulakkan....  KORANG nyanyikan aje lagu Ana Raffali tu.... JANGAN PEGANG_PEGANG tu kuat2.... kompom terkezut beruk depa tu.... kalau diorang sound... korang cakaplah... "Eh saudara saya tengah nyanyi ni.... ada masalah ke ngan saudara?"ha-ha..... kompom kegersangan si BoBoY teruuuuus terbantut dan terus blah~~~~~ nak sambung2 lah story ni...... Cik Pot tak dehal nye.....





Saturday, 5 February 2011


PENGENALAN MENGENAI BAJA ORGANIK / 
NATURAL FARMING
APA ITU BAJA ORGANAN / BAJA ORGANIK??
  • lAsal dari tanaman, haiwan, najis dlln.
  • lBoleh bekal nutrien dan baiki  TEKSTUR  tanah – jadi gembur.
  • lHanya sebahagian kecil nutrien organan diserap segera .
  • oSebahagian besar perlu masa diurai.
  • lSukar anggar nutrien dibekal oleh BO sebab pelbagai faktor mempengaruhinya.    
qBAJA ORGANAN / BAJA ORGANIK


Bahan Organik
N (%)
P2O5
K2O
Tahi Kelawar
30
12
2.5
Tahi Kambing
1.5
1.5
3
Tahi Lembu
2.0
1.5
3.0
Tahi Ayam
3.0
6.7
2.4
Vermicompost
1.3
0.7
1.4

  •  Elakan membekal masa musim hujan – MUDAH larutresap dan hanyut.
  • qKuantiti -ikut spesis dan umur pokok.
  • qTiada masalah jika terlebih beri baja pada pokok –      ( jika beri berlebihan merugikan petani ) 
 
JENIS – JENIS BAJA ORGANIK



  • Mengandungi sel hidup `strains’ Mikrobes
  • Eg.Pengikat N, Pelarut-P atau bahan selulos
  • Mikrob inokulan-mengandungi mikrob berfaedah (EM) untuk baiki kesuburan tanah, tingkatkan pertumbuhan tanaman dengan meningkatkan populasi mikrob yang dikehendaki 
l
KEBAIKAN / FAEDAH HUMIC ACID

  • Diguna sebagai `soil amendment’- PEMBAIK PULIH TANAH
  • lJuga diguna sebagai baja foliar
  • ¡Semburan HA-menggalakkan fotosintisis, tingkatkan hasil & kualiti,tingkatkan perkembangan akar, dan perbaiki penyerapan nutrien melalui sistem akar
  • lHA tidak membekalkan nutrien tapi mempegaruhi kesuburan tanah dengan menyebabkan mikronutrien lebih tersedia kepada pokok.e.g dengan chelating (mengikat) nutrien yang tak tersedia menjadi kekal tersedia untuk penyerapan oleh tanaman
  • ¡Ikat nutrien tanah
  • ¡Perbaiki penyerapan nutrien
  • ¡Mengurangkan keperluan terhadap baja N
  • ¡Buang bahan toksik dari tanah
  • ¡Mengalakkan aktiviti biologi tanah
  • ¡Melarutkan mineral
  • ¡Perbaiki struktur tanah
  • ¡Pertingkatkan keupayaan memegang tanah 
  •  Sekian Ditulis oleh:http://hazwanihasman.bloqspot.com/
l

BIM (ILMU TANI)

PENGENALAN DAN KAEDAH PEMERANGKAPAN MIKROORGANISMA
TEMPATAN BERFAEDAH
(BIM
*)
*Benificial Indegenous Mikroorganism

Oleh:
SITI HAZWANI BINTI AHMAD
http://hazwanihasman.bloqspot.com



Friday, 4 February 2011

PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN



PEMASANGAN SISTEM PENGAIRAN..... PELBAGAI LADANG.....
Pertama sekali korang mestilah ada paip pVc saiz 3 inci ni...
Kemudian tentulah tenaga kerja.. yang korang nak buro depa bekerja tuh...

ladang mestilah sudah di rotor dan dibersihkan .... clean n clear... ok

pastu main paip mesti kena ada.... yang besar punya.... dalam


Pam air tentulah yang utama mesti dimiliki dan di beli pastikan kuasa Hos power pam sesuai dengan luas ladang anda

Pastikan setiap main -line poly-pipe mestilah mengikut alur dan lurus tanpa bengkokkan... nanti kalau nak rotor tanah senang bila musim akan datang

Inilah adalah kerja yang memerlukan kutrat yang paling banyak... boleh tergeliat pinggang dibuatnya... pusing poly-pipe mestilah bersama-sama.. kalau tak ianya takkan lurus dan tidak tahan lama di buatnya...

Ha~ Yang ni pun penting juga  dan paling utama untuk penanda jarak sprinklr nanti... cariklah kayu yang terpakai kat hutan tu aje...

Ha~~ baju Biru tu Cik Pot ler... ada gaya tak macam Bos Garang?? okey... time selekeh... memenglah gitu tapi kalau dah melaram....... tergugat imam dibuatnya.... ha..ha...

Kalau berminat tentang pertanian... g tau je Cik Pot nak detail Note tentang ape2 ... InsyaAllah akan di Detail2 kan nanti.....

TeRbaik Dari LadanG.....Just Click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CERITA YANG SUKE DI HEBOH2 KAN ni haa.......